dimarts, 19 de març del 2019

Els joves osonencs han utilitzat el servei de BusNit per tornar a casa


La matinada del Carnaval de Torelló, el BusNiT del Consell Comarcal d’Osona i l’Ajuntament de Torelló ha tornat a prestar el servei de transport nocturn a la població jove d’Osona. En nombres  absoluts aquest any s’han desplaçat 180 joves, 50 % noies i 50% nois.
El BusNit és un programa consolidat, mancomunat entre el Consell Comarcal i els ajuntaments d’Osona que ofereix un servei d’autobús a la nit a joves dels municipis de la comarca que per motius d’oci es desplacen a poblacions veïnes. L’objectiu del programa és donar resposta al problema de mobilitat que presenta el col·lectiu jove i, alhora, reduir la sinistralitat a la carretera.
Enguany també s’ha treballat la campanya de prevenció “Per Carnaval tot s’hi val? Passa-t’ho bé sense passar-te!”, conjuntament amb l’ajuntament de Torelló. Amb la inscripció al bus s’ha repartit a totes les participants un braçalet que donava accés a aigua gratuïta als diferents esdeveniments del carnaval, a les barres de la festa i als establiments identificats. Alhora, s’ha fet extensiu un full de recomanacions amb informació útil i explicativa de la campanya, com per exemple dels punts liles, espais d’informació, prevenció, detecció i actuació davant les violències masclistes.
El passat cap de setmana s’ha facilitat el transport a població de 30 municipis: Alpens, Balenyà, Calldetenes, Centelles, Folgueroles, Lluçà, Montesquiu, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Roda de Ter,  Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí de Centelles, Sant Quirze de Besora, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Eugènia de Berga, l’Esquirol, Les Masies de Voltregà, Lluça, Sora, Seva, Taradell, Tona, Vic, Vidrà i Viladrau.
Tot això suposa minimitzar el riscs d’accidents, tant a les carreteres principals d’Osona que passen pels punts neuràlgics de la comarca com a les carreteres que vertebren les poblacions més petites; han pogut utilitzar el servei els joves de la capital de la comarca, Vic, però també jovent de poblacions més petites com ara Vidrà, Viladrau, Alpens, Sora... on determinats serveis no arriben.
D’altra banda, també han utilitzat el servei nois i noies procedents d’altres indrets com és Barcelona, Navàs, Premia de Dalt, Aiguafreda,.. els quals són residents a Osona de cap de setmana o bé s’allotgen a cases d’amics i amigues de la comarca i han gaudit d’una festa local caracteritzada pel bon ambient, l’humor i l’alta qualitat.
L’edat d’utilització del BusNit es situa entre els 18 i els 30 anys en un 52,70%. Població major d’edat que, en la seva majoria poden comptar amb vehicle propi per desplaçar-se però opten per fer-ho amb bus, un mitjà còmode i segur. Un altre 40,7% són joves menors d’edat, de 16 i 17 anys de manera que es lliura les famílies d’anar-los a recollir a Torelló un cop acabada la festa. El 6,60% restant són usuaris de més de 31 anys.

Del Bisaura i Orís van fer ús del BusNit un total de 45 joves de les poblacions de Vidrà, Sora, Montesquiu i Sant Quirze de Besora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada